06-12588609            catteryellenoorrags@gmail.com          Bereikbaar: Ma-Vr 09:00 - 19:00 

Een kijkje achter de schermen

Mens, dier en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vanuit deze filosofie runnen wij onze cattery ook op een bio/ecologische manier. Alles wat wordt aangeschaft voor de cattery is zoveel mogelijk gemaakt van natuurlijke eco en/of biologische duurzame materialen. Zo zijn onze kattenbakken ecologisch, ze zijn gemaakt van gerecyceld materiaal. De kattenbakvulling is biologisch. We gebruiken 2 soorten. De eerste is van Versapet, dat is een klontvormende soort gemaakt van tofu, 100% plantaardig, milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. De 2de die we sinds kort gebruiken is Eco Cat. Ook deze is klontvormend, gemaakt van hernieuwbare planten vezels en biologisch afbreekbaar. Beide vullingen zijn prettig voor de pootjes van onze pluizenbollen, want dit is wel mijn eerste vereiste van een goede kattenbakvulling. Met het eten wordt gebruik gemaakt van Beco Bowls. Beco is een milieuvriendelijk merk. De eetbakjes bestaan voor 8o% uit bamboe en rijstvliesafval. Ook is bij het ontwerp van het bakje gekeken naar wat de kat fijn vind. Het zijn grotere bakjes met lage randen zodat de snorharen de ruimte hebben. Onze krabpalen zijn ook zoveel mogelijk van natuurlijke materialen gemaakt zoals hout. Ze zijn kwalitatief sterk zodat ze lang meegaan. Ook met het aanschaffen van speelgoed wordt er gekeken naar materialen, zoveel mogelijk van eco/biologisch of natuurlijk materiaal. Zelfs de kleedjes in de werpkisten zijn van biologisch materiaal.

Op de home pagina staat ook dat we felinocentrisch zijn. Met felinocentrisch bedoel ik dat wij onze furry familie in hun waarde laten. De Ragdoll is in de eerste plaats ook gewoon een kat met zijn/haar natuurlijke behoeftes. Katten zijn nog steeds een beetje mysterieus, dit is ook hetgeen wat mij zo aantrekt in ze. Om onze furry familie groot en klein zo goed mogelijk te begeleiden in het leven met ons steek ik ook tijd in het lezen van boeken/online artikelen en onderzoeken. Zo ook het volgen van lezingen/webinars en opleidingen.

 

"Time spend with cats is never wasted"

 

 

Fokker of begeleider?

 Wettelijk gezien zijn wij fokkers. Maar persoonlijk hang ik er voor mezelf liever de benaming begeleider aan. Alles wat wij doen, doen wij in het belang van onze katten en toekomstige kittens. Dit door ze zo vrij mogelijk te laten en ze meerdere keuzes aan te bieden. Ik zie het hetzelfde als met mijn kinderen, ze zijn niet mijn bezit maar ik begeleid ze zodat ze later zelf goede keuzes kunnen maken. 

 

 

De juiste match

Waar baseer ik mijn keuze op als het gaat om de juiste match te maken tussen ouderdieren? Eerst het stukje gezondheid: allereerst heb je de stamboom. Deze is wel degelijk belangrijk omdat je hierop de voorouders kunt zien. Er zijn bepaalde lijnen waar in het verleden het een en ander naar voren is gekomen, deze wil je dus mijden. Dan heb je het stukje dat je bij je eigen dieren kunt doen, en dat is het via echo, dna en bloedonderzoek testen. Als alles in orde is heb je het eerste puntje gehad. Dan moet je opzoek gaan naar de juiste match. Ook dit is altijd even een puzzeltje. Ook hier is de stamboom weer belangrijk, je wil het percentage inteelt niet te hoog hebben. De Ragdoll is nog een redelijk jong ras. En je probeert ook de minpunten van je poes te compenseren door een kater te zoeken die dat wel juist heeft. Ten derde kijk ik naar de karakters, in mijn ogen dienen ze zeker het rustige easy going in zich te hebben. Ik vind het aanhankelijk zijn ook erg belangrijk want dat is toch vaak wat je graag terugziet in een maatje. En als laatste kijk ik naar het uiterlijk, en natuurlijk moet het eruit zien als een ragdoll en zo veel mogelijk voldoen aan de rasstandaard. Maar als ze al het voorgaande niet bezitten kunnen ze nog zo mooi zijn maar is het voor mij een 'no go'.

 

Voeding

Katten zijn echte carnivoren. Onze furry ohana krijgen als basis rauwvlees van Barfmenu, dit vullen we nog aan merken als Carnibest en (biologische) Darf. In het begin toen ik begon met fokken kregen mijn katten Royal Canin brokken. Je werd er mee "dood" gegooid zeg maar dus ik dacht dat het een goede voeding was. Ook omdat je deze bij de dierenartsen in de schappen zag en ziet staan. Echter ben ik me gaan verdiepen in de voeding voor katten. Ik wilde ze hetgeen gaan geven dat het dichtst bij de natuur en hun behoefte staat.

Aangezien katten geen dorstprikkel hebben zullen ze voornamelijk alleen drinken als ze dit tegenkomen. Vandaar dat het belangrijk is om je huis van meerdere drinkbronnen te voorzien. Natvoer is dus een uitstekende basis om te zorgen dat ze voldoende vocht binnen krijgen en zo minder kans hebben op blaas en nier problemen. Je hebt 2 soorten natvoer, rauw en blik/zakjes. In mijn ogen is zo natuurlijk mogelijk het beste en is mijn keuze dus op rauw gevallen. Het maag en darmstelsel van de kat is ook hierop ingesteld. Vooral in de ontlasting is het verschil tussen brok en rauw mij heel erg opgevallen. Toen ze brok aten hadden ze meer en grotere ontlasting en het rook ook veel sterker. Hier kun je dus uit opmaken dat er meer restproduct is waar het lichaam dus niks mee kan. De ontlasing met rauwvlees ruik je dus niet en is veel minder. De mini pluizenbolletjes worden rond de 4 weken afgespeend met speciaal rauwvlees. Hieraan is nog geitenmelk toegevoegd.

Naast het rauvlees geven wij ook prooidieren als eendagskuikens en stukjes konijnenoor, hierop moeten ze heel goed kauwen wat goed is tegen tandsteen. Er wordt wel eens gezegd dat brokjes eten goed is tegen tandsteen, echter is dat een fabeltje. Katten slikken de brokjes vaak in het geheel door of breken de brokjes met de punt van hun tandjes. Het brokje gaat dus niet over de gehele tand heen. En je kan natuurlijk de tandjes poetsen zoals wij mensen ook doen.

Wij hebben op verschillende plekken in huis denk speelgoed staan, hier doen wij af en toe 2 merken brokjes in om ze ook geestelijk bezig te houden. Dit zijn brokjes van Power of Nature en Celtic Connection. De keuze voor deze merken heb ik gemaakt op basis van het onderzoek van Marilyn van Catmoneo. Het zijn beide all life stages brokken waardoor alle katten het kunnen eten. En natuurlijk krijgen ze af en toe snoepjes, hierbij kijken we ook naar de gezondheid. Het zijn voornamelijk gedroogd vlees snoepjes.

 

Supplementen

Dagelijks voegen wij natuurlijke supplementen toe aan de voeding van o.a. Organimal en De Groene Os. Deze supplementen worden gemaakt op basis van pure Oosterse en Westerse kruiden en zijn vrij van chemicalien. En "waarom" denk je dan? Voor ons mensen is het al heel gebruikelijk om dagelijks of bepaalde periodes extra vitamines en mineralen toe te voegen aan onze voeding. Bij dieren is het eigenlijk niet anders. Ook zij hebben baat bij extra ondersteuning daar waar nodig. Het wordt gegeven als toevoeging op een complete voeding. Zo passen wij dus alles aan per individu. Onze "bejaarde" krijgen bijvoorbeeld een toevoeging die hun spijsvertering, ogen, spieren, gewrichten en emotionele balans ondersteund. Naast dat Valentino iedere 5 weken een Solensia injectie krijgt bij de dierenarts voor zijn artrose krijgt hij ook extra natuurlijke ondersteuning. Het is dus ook niet als vervanging van medische zorg maar samen met!

 

Gun kittens minimaal 14 weken moederliefde

Kittens hebben de liefdevolle zorg van hun moeder en tijd met broertjes en zusjes samen minimaal 14 weken nodig om op te groeien tot gezonde en gelukkige gezinsleden. Wij begeleiden ze hierbij vanuit liefde en respect.

Wist jij dat een kitten van 16 weken ongeveer 5 jaar is in mensenlevens?

 

Cursussen, lezingen en seminars

Fokkers Special bij KGA te Amsterdam op 9 juni 2013

Onderwerpen: Socialisatie van kittens, kattengedrag, preventie probleemgedrag, stress bij katten, meerkats huishouden, huisvesting

***************************************************************

Summerschool bij EduPet Kattenacademie juli 2020

Onderwerpen: katvriendelijk huis, blaasgruis en wat te doen als je kat bijt of slaat

***************************************************************

Ondernemer Asiel/Pension/Kennel bij Aeres Trainings Centre te Barneveld 2022/23

(is ook voor Cattery of kattenhotel)

Onderwerpen: huisvesting, verzorging, vachtverzorging, hygiëne, voeding, rassenkennis, fysologie, gedrag en opvoeding, voortplanting, erfelijkheidsleer, anatomie, gezondheidszorg, ziekteleer, ehbo, wetskennis, organisaties, voorlichting en ondernemersvaardigheden/bedrijfsvoering.

****************************************************************

Lezing over HCM door Hanneke van Meeuwen georganiseerd door Limbra Cat Club op 22 Mei 2022

****************************************************************

Cursus Afscheid nemen van je kat bij Edupet Academy 18 april 2023

Hierbij heb ik handvaten gekregen om een weloverwogen beslissing te maken op de moeilijkste momenten in je leven, namelijk het inslapen van je geliefde huisdier.

***************************************************************

Training Verrijking voor katten bij Felinova 22 + 29 mei 2023 gegeven door Anneleen Bru en Dr. Mikel Delgado

Hoe stimuleer je natuurlijk gedrag, alle vormen van verrijking, do's and dont's van spelen en ongewenst gedrag veranderen met verrijking

***************************************************************

Opleiding Expert Cat Care bij het KGA door Marcellina Stolting 2023

Dit is een opleiding op HBO niveau tot katten oppas