Erfelijke afwijkingen bij de Ragdoll


Bij de Ragdoll zijn de volgende afwijkingen erfelijk:

- HCM

-PKD

-CIN

Voordat ik uitleg wat deze afwijkingen in het kort inhouden wil ik graag vermelden dat ondanks het testen middels dna en jaarlijkse echo je geen 100% zekerheid kunt hebben dat het kitten dat u aanschaft dit nooit zal krijgen. Middels echo testen is altijd een moment opname als het gaat om HCM en CIN. Maar het is wel degelijk belangrijk om dit ieder jaar te herhalen. Dit omdat er via dna maar op 1 HCM mutatie en 1 mutatie PKD getest kan worden bij de Ragdoll. Daar er wel meer dan honderd mutaties zijn waardoor HCM en/of PKD kan ontstaan is alleen een dna onderzoek onvoldoende. 


HCM

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een aandoening waarbij de spierwand van de hartkamer verdikt is. Hierdoor kan het hart minder snel bloed rond pompen. HCM is genetisch maar komt vaak pas op latere leeftijd voor. De eerste verschijnselen komen vaak tot uiting tussen 2de en de 6de levensjaar. Vaak zijn deze katten een stuk minder actief in combinatie met ander verschijnselen zoals verlammingsverschijnselen, benauwd zijn of vocht in longen/borstkas/buik. HCM dient jaarlijks getest te worden middels echo en eenmalig via dna.


PKD

Polycystic Kidney Disease (PKD). Hierbij hebben katten cystes (met vocht gevulde holtes) in de nieren zitten. Deze cystes verdrukken het gezonde nierweefsel waardoor nierfunctie verminderen. Klachten ontstaat vaak op latere leeftijd terwijl het al veel langer aanwezig is. Daarom zijn jaarlijkse echo's belangrijk. PKD wordt veroorzaakt door een fout in het dna waardoor een bepaald eiwit verkeerd wordt aangelegd. Tegen de tijd dat eigenaren iets aan hun kat zien werk al een groot deel van de nieren niet meer. Meest voorkomen symptomen zijn o.a., verminderde eetlust, braken, veel drinken en plassen en vermageren. Via dna kan er momenteel op 1 mutatie getest worden en de jaarlijkse echo.

CIN

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN). Dit zijn schrompelnieren. Het schrompelen wordt veroorzaakt door het samentrekken van bindweefsel door ontstekingsreacties. Meestal komt dit voor bij oudere katten en de oorzaak kan vaak niet achterhaald worden. Meest voorkomende klachten zijn o.a., verminderde eetlust, meer drinken en plassen, overgeven, diarree, lusteloosheid en uit de bek stinken. Voor CIN bestaat geen dna test, een fokker kan dus alleen jaarlijks testen middels een echo.


Overige testen

Verder dienen poezen die op uitdekking gaan en katers die uitdekkingen doen via bloed getest te worden op Fiv (Felien Immunodeficiëntie Virus) en Felf (Feline Leukemie Virus). Fiv is kattenaids en Felv is leukemie.
© 2007-2020, Cattery EllenoorRags - All rights reserved