Verantwoord fokken

Fokken is niet zomaar een poes bij een kater zetten. Voordat ik begon met fokken heb ik me eerst helemaal verdiept in wat er allemaal bij komt kijken. Het is ontzettend leuk om de kittens te zien opgroeien maar dit gaat niet altijd vanzelf! Bij mijn allereerste nestje had ik namelijk een kitten dat een Flat chasted kreeg. Voor het hele verhaal verwijs ik je naar de pagina van onze castraat Valentino. Doordat ik me goed had voorbereid wist ik meteen hoe ik moest handelen.


Momenteel is de Ragdoll erg populair. Wat zich dus resulteert in 'dat je door de bomen het bos niet meer ziet' als het gaat om het aantal fokkers/aangeboden kittens. Ik zie het vaak terug op facebook, veel gestelde vragen zijn:

- welke geslachten zijn mijn kittens?

- wat zijn de kleuren van mijn kittens? 

Men heeft zich dus totaal niet verdiept in genetica of het fokken op zich.


Hoe weet je nou wie een goede fokker is?

Ook al heeft een kitten een stamboom, het wil nog niet zeggen dat het op de juiste manier gefokt is. Een stamboom is immers zo aangevraagd en de kosten zijn het niet. Een stamboom kost meestal 10 a 15 euro. 

Een goede fokker verdiept zich in de lijnen waar die mee wil gaan fokken. Een beginnende fokker zal er zeker goed aan doen om begeleiding te vragen aan ervaren fokkers. Een stamboom is dus wel degelijk van belang.

Het blijven testen van alle fokdieren is zeer belangrijk om het ras gezonder te maken. Een goede fokker zal dus altijd openheid geven in de resultaten hiervan.

Verder is het vooral belangrijk om op je eigen gevoel af te gaan tijdens een bezoek bij een cattery. Kijk goed naar de omgeving waarin de kittens opgroeien. Kittens zijn zeer aandoenelijk, maar ze aanschaffen om ze uit een verkeerde omgeven te halen wordt de "broodfok" in stand gehouden. Beter kunt u in dit geval melding maken bij de dieren politie.


© 2007-2020, Cattery EllenoorRags - All rights reserved