Voeding

Onze pluizenbollen krijgen als basis rauwvlees van Barfmenu, dit vullen we nog aan merken als Carnibest, Alaska en Kiezebrink. In het begin toen ik begon met fokken kregen mijn katten Royal Canin brokken. Je werd er mee "dood" gegooid zeg maar dus ik dacht dat het een goede voeding was. Ook omdat je deze bij de dierenartsen in de schappen zag en ziet staan. Echter ben ik me gaan verdiepen in de voeding voor katten. Ik wilde ze hetgeen gaan geven dat het dichtst bij de natuur en hun behoefte staat. Aangezien katten geen dorstprikkel hebben zullen ze voornamelijk alleen drinken als ze dit tegenkomen. Vandaar dat het belangrijk is om je huis van meerdere drinkbronnen te voorzien. Natvoer is dus een uitstekende basis om te zorgen dat ze voldoende vocht binnen krijgen en zo blaas en nier problemen te voorkomen. Je hebt 2 soorten natvoer, rauw en blik. In mijn ogen is zo natuurlijk mogelijk het beste en is mijn keuze dus op rauw gevallen. Het maag en darmstelsel van de kat is ook hierop ingesteld. Vooral in de ontlasting is het verschil tussen brok en rauw mij heel erg opgevallen. Toen ze brok aten hadden ze meer en grotere ontlasting en het rook ook veel sterker. Hier kun je dus uit opmaken dat er meer restproduct is waar het lichaam dus niks mee kan. De ontlasing met rauwvlees ruik je dus niet en is veel minder. 

Naast het rauvlees geven wij ook prooidieren als eendagskuikens en stukjes konijnenoor, hierop moeten ze heel goed kauwen wat goed is tegen tandsteen. Er wordt wel eens gezegd dat brokjes eten goed is tegen tandsteen, echter is dat een fabeltje. Katten slikken de brokjes vaak in het geheel door of breken de brokjes met de punt van hun tandjes. Het brokje gaat dus niet over de gehele tand heen. En je kan natuurlijk de tandjes poetsen zoals wij mensen ook doen.

Wij hebben op verschillende plekken in huis denk speelgoed staan, hier doen wij af en toe 2 merken brokjes in om ze ook geestelijk bezig te houden. Dit zijn brokjes van Power of Nature en Celtic Connection. De keuze voor deze merken heb ik gemaakt op basis van het onderzoek van Marilyn van Catmoneo. Het zijn beide all life stages brokken waardoor alle katten het kunnen eten. En natuurlijk krijgen ze af en toe snoepjes, hierbij kijken we ook naar de gezondheid. Het zijn voornamelijk gedroogd vlees snoepjes.

 

© 2007-2022, Cattery EllenoorRags - All rights reserved